diumenge, 26 d’abril del 2015

Pols d’estrelles (II). En una galàxia molt, molt, llunyana...

L’objecte que mostra la figura superior, en tota la seva grandiositat, és M51 (Whirpool, el remolí en anglès) en una imatge obtinguda pel telescopi Hubble.

Whirpool és en realitat la galàxia gran M51A (NGC 5194), que es troba en col·lisió amb la galàxia més petita M51B (NGC 5195). M51 es troba a la petita constel·lació dels llebres (Canis venatici) aparentment a prop de l’estrella Alkaid de la constel·lació de l’ossa major. La bellesa i l’interès de l’objecte és justament que son dues galàxies en col·lisió, essent l’únic objecte d’aquest tipus que pot ser observat amb un telescopi petit d’afeccionat. Això no vol dir en realitat que les estrelles que formen les dues galàxies xoquin realment, perquè les distancies entre estrelles son immenses. La col·lisió implica la interacció gravitatòria entre els astres que conformen els dos objectes, al llarg de milions anys. El final d’aquesta fusió (més que col·lisió) pot ser la distorsió dels dos objectes vers la formació d’un objecte molt més massiu, de forma irregular. En el cas de M51, la forma de les dues galàxies encara es pot diferenciar (una espiral i l’altre ovalada), però en moltes altres galàxies només la modelització amb potents superordinadors (com ara el MareNostrum de Sant Cugat del Vallès)        s’ha pogut esbrinar la natura de les dues galàxies inicials. La imatge de la col·lisió que veiem en M51 es va produir fa 23 milions d’anys, que és el que tarda la llum de M51 en arribar a la Terra (veure simulació per ordinador a https://www.youtube.com/watch?v=H5KXl4YORYo).

El Sistema Solar es troba en el braç d’una galàxia espiral anomenada Via Làctia (com suposo que ja sabreu). Una part de la Via Làctia es pot veure fàcilment en una nit clara i sense lluna. Com és natural, no hi imatges de la Via Làctia completa i encara avui hi ha debat sobre si la nostra galàxia té dos o quatre braços. El que sí està clar és que al mig hi ha un forat negre, un objecte extraordinari que comentaré en una altra entrada.

Els braços de la Via Làctia estan formats per cúmuls d’estrelles i per pols interestel·lar que pot formar nebuloses. Si en una nit clara mireu la constel·lació d’Orio, fixeu-vos en tres estrelles petites que hi ha a sota del cinturó. La del mig la veureu una mica ennuvolada: és la nebulosa d’Orió, o M42. La única nebulosa que es pot veure a ull nu en el nostre hemisferi. Compartint el mateix braç de la Via Làctia es troba el Sistema Solar.

D’on surten doncs els elements que formen el sistema planetari del Sol?. Doncs del pols interestel·lar de les nebuloses, format en l’explosió d’altres estrelles precedents. La nebulosa M42 abans esmentada conté nius d’estrelles. Així, els àtoms que ens formen son els restes d’estrelles que han mort. Som una espècie de deixalles estel·lars, vaja. Una visió més optimista potser seria que els nostres àtoms i molècules son d’un nivell de complexitat molt superior al de la nostra estrella principal, el Sol, que és molt i molt gran però bastant simple i avorrit.


En la propera entrega d’aquesta apassionat sèrie parlaré de la llar que compartim tots nosaltres: la Terra.

3 comentaris:

Eduard Mollà ha dit...

Si et poases a pensar-ho fredament, assimilar que tot el que tenim ha sortit del no res, o de elements quimics que estan pululant pel 8 del espai, és per tornar-se boig. per no parlar de la dimensió temporal que implica tot això. Keep expanding =)

Eduard Mollà ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ricard M. ha dit...

Si consideres que la plaja de Palamós és tot l'univers conegut, un gra de sorra és la nostra galaxia. I si consideres que la platja és la nostra galaxia, llavors un gra de sorra és el sistema solar. Aquestes escales de magnitud son inconcebibles per a la ment de l'home (i de la dona).