divendres, 27 de setembre del 2024

Historia d'una neurona


            
"Conocer el cerebro equivale a averiguar el cauce material del pensamiento y de la voluntad, sorprender la historia íntima de la vida en su perpetuo duelo con las energías exteriores." Santiago Ramón y Cajal

La imatge que encapçala aquest article és una neurona multipolar del cervell d'un pollet de 14 dies d'edat. Concretament, pertany a la regió anomenada còrtex dorsomedial, que sembla correspondre a una part del que en mamífers s'anomena l'hipocamp.

La neurona de la imatge forma part d'un conjunt de prop de 800 neurones del hipocamp de pollet, repartides en etapes embrionàries, pollet de pocs dies i pollastre adult. Aquestes neurones les vaig utilitzar com el material principal de la meva tesi doctoral, presentada el 1984 a la Universitat Autònoma de Bellaterra. Totes aquestes neurones van ser dibuixades a mà, una per una, per tal d'obtenir una sèrie de paràmetres que caracteritzessin els diferents tipus cel·lulars. Quan jo vaig començar la tesi només tenia com a precedent un estudi superficial fet a principis del segle passat per un disciple de Ramòn y Cajal.

La regió de l'hipocamp de pollet (de la tesi de l'autor)

Una vegada presentada la tesi i obtingut el grau de Doctor en Ciències Biològiques, vaig entrar a treballar a un laboratori farmacèutic i em vaig desvincular del tema. Sovint m'han preguntat quina utilitat té conèixer els tipus neuronals d'una zona del cervell del pollet. Jo sempre he contestat que sobre la ciència bàsica, sense utilitat pràctica immediata, s'alça l'edifici de coneixements que, amb la tecnologia adequada, ens farà la vida més fàcil.

La ciència bàsica de vegades queda "arraconada" fins que els avanços en altres camps permeten la seva reconsideració. Amb la meva investigació ha passat una mica això. Desprès d'uns 30 anys de general desinterès per les estructures del cervell de les aus, ara es reprèn el seu estudi i la meva modestíssima aportació comença a tenir una raó de ser, més enllà de facilitar-me el grau de Doctor.

En 40 anys els coneixement del cervell, tant l'humà con el d'altres animals, ha avançat extraordinàriament. Ja no cal dibuixar neurones a mà. La tecnologia permet una anàlisi detallada de la morfologia i fisiologia del cervell humà d'una persona viva y conscient (tècniques de imatges per RMN o PET). Però hi ha un problema que costa de resoldre: La enorme complexitat del cervell dels humans fa molt difícil l'estudi detallat de la seva fisiologia (els arbres no ens deixen veure el bosc). Per tant, sembla adient buscar models més senzills.

Fins fa pocs anys, les aus eren poc usades com model de fisiologia cerebral. Jo crec, i és una opinió personal, que els científics veiem més propers a nosaltres el mamífers com la rata o el ratolí. Al cap i a la fi rata i ratolí tenen quatre potes i s'assemblen molt a nosaltres tant anatòmica com fisiològicament. Però pel que fa a la funció cerebral las aus no son tan diferents dels mamífers. Es més, famílies d'aus com els lloros i els corbs han demostrat i demostren unes habilitats cognitives perfectament comparables als mamífers. Aquests ocells aprenen a parlar (de vegades amb un cert sentit, com el lloro que només diu "bon dia" pel matí) i tenen capacitats d'orientació en l'espai superiors a molt humans (els coloms tenen un autèntic GPS al cervell). També poden recordar successos passats i planificar conductes futures en conseqüència.

Molts investigadors s'han preguntat com son possibles aquest capacitats cognitives en cervells tant petits i diferents dels nostres.

En el cas del cervell, la mida no importa. El que més importa és la densitat de neurones, perquè cada neurona és en sí mateixa un centre d'integració de la informació. Quantes més neurones, més capacitat de processament. I la densitat de neurones en el cervell de les aus és molt superior a la densitat de neurones en els simis (encara que la quantitat absoluta de neurones sigui mot inferior). Aquesta alta densitat de neurones fa que les aus tinguin altes capacitats cognitives.

Pel que fa a les diferencies anatòmiques, pensem que les aus son descendents de dinosaures primitius i la evolució de les seves estructures cerebrals son molt diferents a la evolució de les estructures del mamífers (i fins i tot dels rèptils). En el darrers anys, molts investigadors accepten que en el cas de certes parts del cervell, per exemple el còrtex cerebral, les aus tenen estructures comparables als mamífers  (veure una revissió en anglès aquí, un article de domini públic).

Però ara parlarem de l'hipocamp. Les regions hipocampals en aus semblen anàlogues a les del hipocamp en mamífers. Anàlegs vol dir que tenen la mateixa (o semblant) funció. No obstant, no estan clares les homologies; es a dir, un origen evolutiu comú.

En humans (i en simis i, suposadament, altres mamífers) l'hipocamp servei principalment per a convertir la memòria a curt termini en memòria a llarg termini (memòria episòdica). Però també ajuda en la orientació espacial, en l’aprenentatge y en la coordinació de la percepció visual amb els records, permeten recordar llocs i persones. La malaltia d'Alzheimer s'inicia en l'hipocamp i és per això que les funcions esmentades son las primeres en mostrar alteracions en els afectats per aquesta malaltia. Algunes d'aquestes funcions, especialment la orientació espacial y la memòria, han estat demostrades en aus. Lesions de l'hipocamp en coloms han alterat la capacitat d'orientació d'aquest ocells. Malgrat els importants avanços que s'estan fent per combatre la malaltia d'Alzheimer, encara hi ha molt camí per recórrer. 

L'hipocamp de les aus podria ser un model senzill per estudiar la fisiología normal de l'hipocamp en humans i veure de quina manera afecten les teràpies en la malaltia de Alzhemier. És en aquest camp on l'estudi de la neurona de l'encapçalament té la seva raó de ser.



dissabte, 14 de setembre del 2024

 

Art en la Biologia:

Fotosíntesi en plantes aquàtiques


La biologia també es art

Sovint hom pensa que la biologia experimental es propia de mentalitats analistas i cartesianes, on no hi ha lloc per les emocions ni per la contemplació de la bellessa. Semblaria que l’únic objectiu i finalitat d’un experiment és la demostració pràctica d’una hipòtesi. És clar que l’objectiu es aceptar o rebujar una teoría, però també pot servir per adornar-nos de la complexitat del mon viu.

El Dr. Andrés de Haro, catedràtic de zoología de la Universitat Autònoma de Bellaterra (un  bon profesor i millor persona), ens deia “maravíllense al contemplar el mundo natural, porque esto les ayudarà a entenderlo”. Tenía raó. Per pragmática que sigui la ciencia, sempre ens dona motius per a maravellar-nos, com si d’una inmensa obra d’art es tractès.

L‘article que ve tot seguit, reprodueix un experiment que vaig fer sota la dirección i supervissió de Carme Duran i Manero el curs de batxillerat 1970-71 (jo tenia aleshores 15 anys). Aquest experiment em va maravellar perque, dins la seva senzillessa, no només és absolutament demostratiu de la hipòtesi de treball (les plantes, quan fan la fotosíntesi, desprenen oxigen) sino que és visualment bellíssim.

Ara que estic jubilant, i vist que no he trovat referencies actualitzades del procediment, he decidit replicar-lo a casa i posar procediments i resultats a l’avast de qui vulgui gaudir com jo he gaudit fent-l’ho.

L’experiment de la demostració de la fotosíntesi em va persuadir de que la ciencia també es art. Potser per això soc biòleg… 

L’experiment

Abans de res, recordem que la fotosíntesi és el procés per el qual les plantes aprofiten el carboni del CO2 per al seu creixement, amb despreniment d'aigua i oxigen (veure fotosíntesi)

El plantejament bàsic de l’experiment es descriu al manual Nuffield Biology Teachers Guide 3 The Maintenance of Life (pp. 131-132). 


Aquest manual es va editar al 1966. Val a dir que la col·lecció de manuals Nuffield van ser una eina pedagògica adelantada al seu temps I, enguany, encara es un referent en l’ensenyament de les ciencies naturals. 

En l’experiment adaptat el 1970 per Carme Duran, de l’Institut Sant Josep de Calasanz, es va utilitzar blau de metilè com indicador del despreniment d'oxigen, enlloc de indigo-carmine. En la rèplica de 2023, que descriuré mes avall, també es va fer servir blau de metilè per la facilitat en la seva d’obtenció.

En l’experiment replicat no és factible la utilització de la planta Elodea perquè fa anys que ha estat declarada a Catalunya com a planta invasiva. Aquest vegetal ha envaït bona part dels nostres llacs i estanys, i la seva venda en establiments d’aquariofília està estrictament prohibida. Però és possible fer servir altres plantes aquàtiques amb resultats igual de bons.

L’experiment adaptat aprofita la característica del blau de metilé com a indicador de reaccions REDOX. En la forma reduïda és incolor, però vira a blau en la forma oxidada. En el cas del indigo-carmine, la forma reduïda es groga.

El hidrosulfit sòdic és un potent reductor, que torna incolor el blau de metilé, que es troba normalment en forma oxidada. 

El procediment

 -Una mica de química

L’experiment aprofita la característica del blau de metilé com a indicador de reaccions REDOX (Reducció-Oxidació). El blau de metilè es blau en estat oxidat i incolor en estat reduït. La presència d’oxigen fa que el blau de metilè torni a la forma oxidada (blava), amb alliberament d’aigua.

Reacció a blau de metilè reduït (blanc o glaucomethylene):

 -Reactius necessaris

-Hidrosulfit sòdic 5% en aigua destil·lada, preparat en el moment.

(sinònim: sodium dithionite) 


                                       Hidrosulfit sòdic (sodium dithionite)

 L’hidrosulfit sòdic en pols es pot trobar, en petites quantitats, en botiges de materials per tenyir roba.

Proveïdors:

 https://tejoloquehilo.es/es/mordientes-/156-1112-comprar-hidrosulfito.html (de Sant Celoni)

 https://lanaytelar.es/producto/hidrosulfito-2/ (de Sevilla, una mica més econòmic que el de Sant Celoni)

 -Blau de metilè 1-2%.

El blau de metilè s’utilitza com desinfectant d’aquaris. Es pot trobar a l’1% (Amazon) o al 2% (Aliexpress). També en botiges d’aquariofília. Ambdues solucions son igualment adequades

-Aigua desionitzada: Una ampolla. Es pot comprar a qualsevol drogueria.

-Planta aquàtica

Es compra ambulia (Limnophila sessiliflora) a qualsevol botiga d’aqüicultura. La planta es manté en una cubeta amb aigua mineral (no de l’aixeta perquè pot tenir clor).


Ambulia (Limnophila sessiliflora) 

-PROCEDIMENT:

-Preparació de la planta: S’omple una cubeta de vidre transparent, coberta, de 500-600 mL amb aigua mineral i es deixa sota una llum forta, per 1 hora, Com a mínim, per activar la fotosíntesi. 

-Preparació dels reactius:

-Blau de metilè al 2%. Comprat en botiga d’aquariofilia o per botiga online. Si és al 1% també va be.

-Hidrosulfit sòdic al 2.5%: Es pesa 2.5 g de hidrosulfit i es posa en un flascó de vidre amb 100 mL d’agua desionitzada. Si no tenim una balança, posem mitja cullerada de cafè d’hidrosulfit en un got d’aigua destil·lada.

La solució d’hidrosulfit s’ha de preparar al moment. Perd efectivitat com a reductor del blau de metilé amb rapidesa.

L’hidrosulfit sòdic és càustic en pols, i en dissolució desprèn vapors sulfurosos irritants. Cal manipular aquest reactiu amb guants, mascareta i ulleres de protecció.

 

Reactius

-Procediment:

1. S’omple d’aigua mineral una la cubeta o pot de vidre de 500-600 mL. El millor és una cubeta de vidre rectangular, que es pot comprar a botigues de jardineria.

2. Amb una xeringa de plàstic o comptagotes es posa 1.5 mL (aproximadament) de solució de blau de metilè i es remena suaument amb un bastó o varilla de vidre.

3. Amb un comptagotes es va posant hidrosulfit al 2.5% i es va remenant amb suavitat, fins que el blau viri a incolor (1.5-2 mL de hidrosulfit).

4. S’agafa la ambulia i es fixa a la base amb una mica de plastilina perquè la planta estigui recta. Això es pot fer amb una pinça llarga de cuina o amb palets de menjar xinès. Atenció: la plastilina es desfà amb l’aigua si esta molt de temps.

5. Es posa la planta a la cubeta i es deixa en repòs sota la llum directa del sol o una font de llum intensa.


Per evitar que l’oxigen de l’aire torni blau el blau de metilè superficial, es pot posar amb cura, a la superfície de la cubeta, una mica d’oli de gira-sol.

El despreniment d’oxigen degut a la fotosíntesi es posa de manifest per l’aparició a l’agua de delicats fils de color blau que es surten de les fulles de la planta i avancen cap a la superficie de l'aigua. Els fils son produïts per la dissolució de l’oxigen en l’aigua, que es desprèn de la planta durant la fotosíntesi, provocant l'oxidació del blau de metilè dissolt (previament reduit amb el hidrosulfit), amb el canvi de color a blau.


Aquest senzill, i alhora maquissim, espectacle pot durar una o dues hores, fins que tota l'aigua es torna de color blau.

(Si el procediment anterior no funciona prou be, es pot provar d’afegir una mica de bicarbonat sòdic com a subministrament de diòxid de carboni) 
---   ---   ---- 

Aquest article està dedicat a la memoria de Carme Duran i Manero, que va ser catedrática de Ciencies Naturals a l’Institut Sant Josep de Calasanz de Barcelona. Soc biòleg per culpa seva.