dimecres, 9 d’agost del 2017

Com llegir noticies de salut a Internet


No us deixeu enganyar pels venedors de fum de Internet.

Aquest article està basat en els consells de Alice White, del England’s National Health Service, que es troben a https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/behindtheheadlines/how-to-read/. També es troben, en espanyol, a http://www.bbc.com/mundo/noticias-40862309)

Si llegiu un titular relacionat amb la salut que us ha fet escupir el cafè del matí ("El cafè causa càncer"), en llegir més, probablement trobareu que el titular ha deixat de banda alguna cosa important, com ara: "La injecció de cinc rates amb una solució de cafè molt concentrada ha causat alguns canvis en les cèl·lules que podrien conduir a tumors amb el temps. ". La regla més important a recordar és: no creieu automàticament el titular. Està aquí per atraure-us a llegir la història. Voleu llegir un article anomenat "És molt poc probable que el cafè provoqui càncer, però mai se sap"? Probablement no.

Per a comprovar la fiabilitat d’un article relacionat amb la salut us proposo una estratègia que consisteix en plantejar-vos, pas a pas, les següents preguntes.

1.- En quin context es troba la noticia?. Si la noticia es troba en una pàgina-web d’una empresa interessada comercialment en el tema, o be especialitzada en noticies sensacionalistes, haureu de desconfiar del seu rigor. En general, les pàgines-web de medicines no convencionals o dietes miraculoses estan plenes de noticies tendencioses o directament falses.

2.- La noticia està basada en un article científic?. Es essencial conèixer les fonts de la informació. Si un article presenta un tractament o algun aspecte del vostre estil de vida que se suposa que preveu o causa una malaltia, però no dóna cap referència a la investigació científica que hi ha darrere, la noticia no pot ser contrastada i, en conseqüència, no és fiable. En cas de que en la noticia es mencioni un article científic, caldrà veure si aquest article s’ha publicat en un medi de reconegut prestigi. A més, cal tenir present que hi ha noticies en diferents pàgines-web que es fan referencies mútues.

3.- S’han fet estudis en humans?. Molt sovint, la "cura miraculosa" en el títol només s'ha provat en cultius cel·lulars o en animals. Aquestes històries acostumen a anar acompanyades d'imatges dels humans, la qual cosa crea la il·lusió que la cura s’ha provat en humans. Els estudis en cèl·lules i animals són primers passos crucials i no s'han de infravalorar. Tanmateix, moltes substàncies que mostren bon resultats en cèl·lules en laboratoris no funcionen en animals, i moltes substàncies que mostren bons resultats en animals no funcionen en humans. Si llegeixes un títol sobre un medicament o un aliment "curant" les rates, hi ha la possibilitat que pugui curar els éssers humans en el futur, però malauradament, és més probable que no ho faci.

4.- Son fiables els resultats dels estudis en humans? Un estudi en humans (també dit estudi clínic) mai pot ser una selecció de resultats anecdòtics favorables. La fiabilitat en els resultats dels estudis en humans depèn d’una sèrie factors derivats de l’aplicació del mètode científic. Els factors més importants son els següents:
-Tipus i quantitat dels participants. Els participants han de ser representatius de la població exposada i en quantitat suficient per poder extraure conclusions sòlides. Un  estudi fet en una dotzena de persones d’edats i constitucions diverses no permet fer cap extrapolació a la població general.
-Hi ha d’haver un grup de participants que no reben el tractament. Si ens preguntem si un tractament o exposició té efectes, l'estudi ha de tenir un grup de control. Un grup de control permet als investigadors comparar el que passa amb les persones que tenen el tractament o exposició amb el que passa amb les persones que no ho tenen. Si l'estudi no té un grup control, és difícil atribuir resultats al tractament o exposició amb qualsevol nivell de certesa.
-L’efecte del tractament o exposició ha de ser mesurat d’una manera el més objectiva possible. Els resultats no es poden basar en la opinió o impressió personal dels participants perquè hi pot haver factors subjectius que emmascarin els efectes del tractament. Els beneficis d’un fàrmac, una determinada dieta o un suplement alimentari no es poden mesurar simplement preguntant als participants si es troben més be, perquè només pel fet de saber que hi ha una intervenció que pot afavorir la seva salut ja pot fer que es trobin millor. És l'anomenat efecte placebo.

4.- Quí paga l’estudi?. La majoria dels assaigs d'avui són finançats pels fabricants del producte que s'està provant, ja sigui un medicament o un producte alimentari. Això significa que tenen un interès en els resultats de la prova, que pot afectar de manera conscient o inconscient el que els investigadors troben. Això no vol dir que tots els assaigs patrocinats pel fabricant no siguin fiables. Molts són molt bons. No obstant això, val la pena veure qui va finançar l'estudi per esbrinar un possible conflicte d'interès.

També cal dir que els estudis que es publiquen, siguin confiables o no, son normalment els que afavoreixen les tesis dels autors. Hi ha una quantitat desconeguda, però sense cap dubte enorme, de investigacions que mai veuran la llum perquè els resultats no han estat els esperats. Per aquest raó, i per evitar que unes conclusions favorables puguin ser fruit de la casualitat o la mala fe, els resultats realment importants han de ser confirmats per investigadors independents.


Internet és una font molt valuosa de informació útil, però també en hi ha moltes escombraries. Depèn de nosaltres, del nostre esperit crític, que la informació de qualitat sigui la que realment es propagui en benefici de tots.

divendres, 23 de juny del 2017

“Método Navarro para adelgazar”, o com fer-se autobombo al Amazon

Vagi per davant que soc una mica “masoca”.

Vaig veure una entrevista al Divendres de TV3, el dimecres 21 de juny, a Luis Navarro, autoanomenat psicòleg, on parlava del seu mètode revolucionari per aprimar sense dietes.

No entraré en els principis del seu mètode. Es mereix un article per sí mateix. Només avanço que em semblen bastant racionals. No obstant, el senyor Navarro te una forma com a mínim curiosa de publicitar seu mètode i, de passada, de la seva clínica exclusiva. I és d’això del que va aquest article, com un exemple més d’ús poc ètic de les possibilitats de difusió de Internet.

Una vegada escoltats els arguments del Sr. Navarro, em van entrar ganes de comprar el seu llibre El método Navarro para adelgazar.  Amb aquesta intenció vaig entrar a Amazon, i em vaig trobar amb això (21 de juny de 2017):



No vaig trobar disponibilitat d’aquest llibre a cap altre llibreria on-line perquè és un llibre auto-editat, que s’ha de demanar a la pròpia clínica Navarro (ho vaig saber desprès de fer la cerca...)

Malgrat no estar disponible a Amazon hi havia un comentari (només un) molt positiu:



Vaig trobar a Amazon el nom complet de la persona que comenta el llibre. També vaig trobar el perfil d’aquesta persona a Facebook. I ara ve la part més interessant. El perfil de Facebook que correspon a la persona que comenta de forma tant favorable el mètode per aprimar del Sr. Navarro indica que es tracta d'una dona jove, esportista i amb una forma física envejable, que no sembla necessitar de cap teràpia d’aprimament. A més, en el mateix perfil de Facebook s’indica que és “Publicista & Business Manager”.

És compatible aquest perfil amb el comentari que aquesta dona a fet sobre el llibre de L. Navarro? O be és més compatible amb una campanya de publicitat enganyosa encarregada a la mateixa persona que comenta? .

Ara ve la segona (i de moment última) part de la historia. En la web de la clínica Navarro hi ha una pàgina on teòricament es pot demanar un e-book amb la descripció del mètode. Omplint els camps de nom, adreça de e-mail i telèfon, la resposta automàtica es que no ha estat possible tramitar la petició i que em posi en contacte amb la Clínica. Em pregunto si l’esmentat e-book realment existeix.

Per a mi el més trist de tot això és que moltes de les afirmacions fetes per L. Navarro a la entrevista esmentada o son de sentit comú o be tenen sòlides bases tant fisiològiques com psicològiques. I es trist perquè fent servir mètodes de publicitat poc ètics el que aconsegueix és desacreditar-se a ell mateix.


En resum: tot i no discrepar essencialment amb els plantejaments del Sr. Navarro, no penso comprar el seu llibre i no recomano a ningú que ho faci.

PD: Mai ho repetiré prou vegades: No creguis tot el que veus a Internet.
El molest hàbit de compartit per Whatsapp alarmes falses


Ho diré en primer lloc, amb majúscules i negreta perquè quedi ben clar: NO S'HA DE COMPARTIR UNA ALARMA FALSA. Sigui en el medi que sigui. 

Amb motiu del ciber-atac que el divendres dia 12 de maig de 2017 QUE va afectar a nombroses empreses arreu del mon, s’ha tornat a posar en circulació la alarma falsa sobre un virus que suposadament “crema” el disc dur. Versions espanyoles d’aquesta alarma falsa circulen per e-mail com a mínim des de 2011. Amb el temps s’han anat afegint parts per augmentar la seva credibilitat, com per exemple els telèfons d’un suposat capità de la Guardia Civil. Més info sobre aquesta noticia falsa en particular es pot trobar en aquest enllaç.


Aquest és només un exemple d’alarma falsa que he rebut per Whatsapp de tres fonts diferents.

És realment molest haver de verificar les noticies alarmistes que m’arriben cada dos per tres. Màxim tenint present que qualsevol pot comprovar la seva falsedat només fent una cerca amb el Google, que normalment no porta més de 60 segons. Molt sovint només caldrà posar en el cercador de Google les quatre o cinc primeres paraules del missatge. Per exemple, en el cas del “virus de Windows live” només cal posar a Google les paraules “virus windows live” perquè en el primer lloc dels resultats de cerca surti informació sobre la falsedat de la alarma.

La majoria de les vegades la mateixa noticia alarmista presenta un trets que ja ens fan sospitar de la seva veracitat. Tot seguit dono algunes pistes:

-Invariablement ens invita a una màxima difusió, cosa que ja d’entrada ens ha de fer malfiar.

-Qualsevol noticia que contingui expressions com “El próximo lunes...” o “ayer...” sense més referencies a dates concretes, és de ben segur una noticia falsa.

-La noticia en sí mateixa acostuma a tenir incoherències (en la del “virus de Windows live” es diu que “quema el disco duro”, la qual cosa és impossible).

-Redacció amb molts errors. Les noticies falses acostumen a ser escrites per gent amb poca formació.

-Inclusió de missatges que suggereixen conspiracions i secretisme, del tipus de “las autoridades no quieren que sepas...”.

Mai, repeteixo MAI, compartiu una noticia (sigui la que sigui) només perque en la mateixa noticia us ho demanin. Propagar alarmes falses significa posar en estat d’alerta a un munt de gent de forma innecessària. Ja tenim tots plegats prou problemes reals com per haver-nos de preocupar per problemes inventats. Si comprovem qualsevol noticia alarmista que ens arribi, abans de fer-ne difusió, ajudarem a que la informació disponible en la xarxa sigui més fiable. Tots hi sortirem guanyant !.


Més info sobre noticies falses la podeu trobar en aquest enllaç http://elquesedeciencia.blogspot.com.es/2016/08/el-molest-habit-de-compartir-la-xarxa.html