divendres, 30 d’agost del 2019

Microplàstics en l’aigua de beguda. Part 2: Anàlisi d’aigües embotellades





Quants microplàstics "bebem" amb l'aigua embotellada?

L'any 2018, Mason i col·laboradors van avaluar el contingut en microplàstics de 19 marques d’aigua embotellada, distribuïdes en 9 països. Del total de 259 ampolles processades, el 93% presentava algun signe de contaminació microplàstica. Van trobar una mitjana de 10,4 partícules microplàstiques de més de 0.1 mm de mida per litre d’aigua embotellada processada.

Els fragments van ser la morfologia més comuna (66%) seguida de les fibres. Van confirmar que, com a mínim, la meitat d’aquestes partícules són de polímers de plàstic, sent el polipropilè el tipus de polímer més comú (del 54% de partícules de plàstic contabilitzades). El polipropilè és utilitzat habitualment per a la fabricació dels taps de les ampolles, per la qual cosa es probable que les partícules d’aquest plàstic trobades a l’aigua provinguin dels taps. Una petita fracció de partícules va mostrar la presència de lubricants industrials, possiblement derivades dels processos d’envasat.

El gràfic següent mostra la densitat de microplàstics en diferents aigües embotellades, expressada en nombre de partícules de microplàstic per litre. Els percentatges corresponent a la mida de les partícules. En taronja les de mida petita de menys de 0.1 mm i en blau les de mida més gran.


Densitat de MP per marca d’aigua (de Mason et al., 2018)

La marca amb més microplàstics va ser la Nestle Pure Life, comercialitzada al Líban i Tailandia, i subministrada també per Amazon, seguida de la Gerolsteiner dels USA. La que menys microplàstics va tenir va ser la italiana San Pellegrino, que pertany al grup Nestle. Resulta, si més no, xocant que Nestle comercialitzi a països pobres de l’orient l’aigua dita Pure Life, que és la més contaminada per microplàstics, mentre que comercialitza la que conté menys contaminació, la San Pellegrino, a Europa  i altres països del primer mon. Això potser donaria per a fer un altre article, però seria un article més polític que tècnic.

És curiós comprovar que en les especificacions de qualitat de l’aigua embotellada consten possibles contaminants com ara dissolvents o pesticides, però no material particulat (veure especificacions de qualitat de San Pellegrino). És urgent un canvi legislatiu en aquest aspecte.

En les aigües embotellades, excepte les que indiquen expressament que son directes de brollador,  no hauria d’haver microplàstics provinents de l’agua original perquè el procés de tractament de l’aigua inclou un sistema de filtratge per osmosi inversa (bàsicament equivalent al sistemes domèstics de purificació de l’aigua corrent).  Per tant, la contaminació per partícules de plàstic o d’altre mena tindrien el seu origen en els envasos, inclosos els taps, i al propi sistema de processat i envasat. De fet, una petita fracció de partícules no plàstiques semblen ser de lubricants industrials, possiblement derivades de la maquinaria d’envasat. Si el sistema de purificació és deficient o inexistent (cosa que no entra a valorar l’article de Mason), llavors també tindríem material particulat de l’agua d’origen.

La contaminació per microplàstics és només una part de la contaminació a que estem exposats en consumir aigua embotellada. S’haurien d’afegir les substàncies alliberades dels com ara els ftalats. Malgrat això, com s’explica en l’article sobre l’informe de la OMS (veure Part 1), la contaminació per microplàstics i substàncies derivades de microplàstics de l’aigua de beguda es considerada poc rellevant, i agències de seguretat alimentaria com la EFSA (Agencia Europea de Seguretat Alimentaria) indiquen que aquests contaminants no impliquen un risc per a la salut, si es troben dins els límits permesos. Però aquest raonament no te en compte que l’aigua embotellada només és una part dels productes alimentaris que consumim, envasats en plàstic. I com els riscos no son mútuament excloents sinó que es sumen, la exposició total a plàstics i a substàncies derivades de plàstics en productes alimentaris podria arribar a ser preocupant.

Si ens referim a l’aigua de l’aixeta, posant a nivell domèstic un sistema d’osmosi inversa obtindríem un aigua de qualitat superior a la embotellada des del punt de vista de les micropartícules (siguin o no de plàstic). Pel que fa a les substàncies derivades dels plàstics, l’aigua de l’aixeta tampoc n’està exempta perquè les conduccions modernes d’aigua son de PVC. Per això es una bona costum deixar córrer l’agua una mica abans de beure-la, si fa temps que no hem obert l’aixeta.

En qualsevol cas, tenint en compte els controls de qualitat a que es sotmet l’aigua de l’aixeta al Catalunya, consumir aigua embotellada no ens reportarà cap benefici per la salut i sí un perjudici considerable per a la butxaca. A més, s’ha de tenir present que el major percentatge de envasos de beguda que contaminen els mars i oceans correspon als d’aigua embotellada.